
De laatste tijd werd door verschillende media, waaronder De Waarheidsvriend, een somber beeld geschetst van het aanzien van de academische theologiebeoefening in de Nederlandse wetenschappelijke wereld. Dat beeld behoeft bijstelling, niet in de laatste plaats voor hen die binnenkort een studiekeuze gaan maken.
Het afgelopen jaar mocht ik als decaan van de faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) betrokken zijn bij de discussies over de positie van de Nederlandse theologiebeoefening en in de ‘theologische keuken’ rondkijken. Graag maak ik de lezers van De Waarheidsvriend deelgenoot van wat zich daar zoal afspeelt.
Ruim aanbod
Anno 2025 wordt aan de Nederlandse universiteiten nog steeds ruim gelegenheid geboden om theologie te studeren. Aan niet minder dan zeven academische instellingen zijn studenten welkom die zich voor theologie interesseren. Van de veertien algemene universiteiten in Nederland verzorgen de Radboud Universiteit en Tilburg University een theologische opleiding vanuit de katholieke traditie en de Rijksuniversiteit Groningen en de VU vanuit protestants perspectief. Daarnaast zijn er drie, aan kerkelijke denominaties verbonden, levensbeschouwelijke universiteiten. Zij concentreren zich exclusief op theologie: de Protestants Theologische Universiteit (PThU), de Theologische Universiteit Utrecht (voormalig Kampen) en de Theologische Universiteit Apeldoorn.
Gedurende de afgelopen decennia zijn de theologieopleidingen aan de Universiteit Leiden, de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam beëindigd. Hoe betreurenswaardig dat op zich ook moge zijn, het is goed te begrijpen.
"*" geeft vereiste velden aan