Waar bent u naar op zoek?

Enorme potentie, maar wel met een prijskaartje

Kunstmatige intelligentie is slim, maar mist hersens

Pieter Beens
Door: Pieter Beens
Techniek
17-02-2025

‘Opeens’ veroverde kunstmatige intelligentie de wereld. De nieuwe technologie moet de mens in slimheid evenaren, maar mist cruciale eigenschappen.

Op het kantoor van DeepMind broeden onderzoekers John Jumper en Demis Hassabis op een manier om eiwitten te ontleden. De computerwetenschappers weten hoe belangrijk deze ‘bouwstenen van het leven’ zijn, maar tot nu toe is het een raadsel hoe ze in elkaar zitten. Andere onderzoekers hebben al eens ontdekt dat eiwitten bestaan uit allerlei combinaties van aminozuren en dat de precieze volgorde en plek van die aminozuren bepaalt wat een eiwit doet. Met die kennis zoeken wetenschappers nu de sleutel om de ‘eiwitcode’ te kraken, maar de bouwstenen van het leven geven hun geheimen niet prijs.

Tot 2020. Dan presenteren Jumper en Hassabis AlphaFold2. Dit computermodel weet met behulp van kunstmatige intelligentie de structuur te voorspellen van bijna 200 miljoen eiwitten. Het onderzoek is baanbrekend, want nu de eiwitstructuren bekend zijn, kunnen er heel praktische oplossingen worden bedacht.

Dit artikel gratis verder lezen?
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees de volledige tekst van dit artikel.

"*" geeft vereiste velden aan

Pieter Beens
Pieter Beens
is parttime freelancejournalist en vertaler. Veel van zijn werk gaat over digitale technologieën en de impact ervan op gebruikers en op de maatschappij.