Waar bent u naar op zoek?

Drie jaar wachten op je Bijbelvertaling in plaats van dertig jaar

Kunstmatige intelligentie en theologie

Ds. W.M. Otte
Door: Ds. W.M. Otte
Techniek
03-03-2025

Taalmodellen zijn de nieuwste ontwikkeling op het gebied van kunstmatige intelligentie. Wat is de mogelijke rol van taalmodellen in de theologiebeoefening?

Het is belangrijk om hierover na te denken, omdat theologie nooit af is. Onze veranderende omgeving, nieuwe maatschappelijke uitdagingen en contacten met christenen uit andere landen en culturen vragen om een levende theologie. Juist in deze dynamische tijd moet de kerk haar theologische gereedschap up-to-date houden.

Bovendien weten we dat nieuwe technieken altijd invloed hebben op de theologiebeoefening. Neem bijvoorbeeld de boekdrukkunst. Deze uitvinding van Johannes Gutenberg in de 15e eeuw was cruciaal voor de theologie. Het maakte een snelle verspreiding van ideeën mogelijk. Door massaproductie ontstond het pamflet en werden theologische werken toegankelijk voor een breder publiek. Niet alleen geestelijken, maar ook leken konden nu de Bijbel lezen en theologische debatten volgen. Dit stimuleerde een grotere betrokkenheid bij religieuze vraagstukken en kritisch denken.

 

Nieuwe technieken

Niet iedereen is blij met het open karakter van de theologiebeoefening of met de introductie van nieuwe technieken. De katholieke kerk was bijvoorbeeld niet onverdeeld enthousiast over Gutenbergs succesvolle drukpers. Dit leidde tot strenge censuur, inclusief de Index Librorum Prohibitorum – een lijst met verboden boeken die ook het werk van Luther bevatte.

Dit artikel gratis verder lezen?
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees de volledige tekst van dit artikel.

"*" geeft vereiste velden aan

Ds. W.M. Otte
Ds. W.M. Otte
is als dovenpastor verbonden aan het Interkerkelijk Dovenpastoraat en hij is hoofddocent epidemiologie aan de Universiteit Utrecht.