
De Week van de Lentekriebels is weer voorbij – een week van seksuele vorming voor het basis- en speciaal onderwijs, georganiseerd door Rutgers. Geruisloos verloopt deze week niet meer. Elk jaar lijkt de aandacht verder aan te wakkeren. Tegelijk daalt het aantal scholen dat meedoet. Scholen lopen vooral aan tegen weerstand bij ouders.
Het werk van het ruim gesubsidieerde kenniscentrum Rutgers is gebouwd op omstreden gedachtegoed. Eind negentiende eeuw pleitte dominee en arts Jan Rutgers voor geboortebeperking, seks als vrijheid buiten het huwelijk, rasverbetering en ‘sterilisatie voor erfelijk belasten’. Stichting Rutgers werd in 1969 opgericht – en toont met haar naam wie haar inspireert. Het werd haar taak om kennis te verspreiden over anticonceptie en abortus en seksuele voorlichting te geven.
Geen van beide
Daar is in de loop der tijd meer bijgekomen. Een begrip dat anno nu wordt uitgedragen door Rutgers is het woord ‘genderidentiteit’. Rutgers meldt daarover: “Genderidentiteit gaat over wie je bent en hoe je jezelf voelt. Dit kan vrouw, man, allebei of geen van beide zijn. Dit kan ook gedurende iemands leven veranderen.” Genderidentiteit wordt als vanzelfsprekend losgemaakt van geslacht.
Vorig jaar kreeg een rapport van de prominente Britse kinderarts Hilary Cass wereldwijd aandacht. Het ging over de behandeling van jongeren met genderdysforie. Het rapport legt bloot hoe de gezondheidszorg voor kinderen met gendervragen zich laat leiden door activisme. Gebaseerd op ideologie in plaats van op bewijs. Dit is de gedachte van een zogenaamde genderidentiteit op basis van een intern gevoel, die enkel gekend is door de jongere zelf. Cass laat zien dat bij generatie Z (geboren tussen 1997 en 2012) de vraag naar transgenderzorg sterk steeg. Ook blijkt dat dit de eerste generatie is die in meerderheid negatief antwoord geeft op de stelling ‘Er zijn maar twee geslachten, mannelijk en vrouwelijk’. Gender is een spectrum geworden, met allerlei variaties.
Rode vlag
Seksuele voorlichting staat niet ter discussie: grenzen leren aangeven is van groot belang. Maar Rutgers wil meer. Rutgers wil actief de heteroseksuele norm verleggen naar seksuele en genderdiversiteit. Daarbij wil zij de attitude van kinderen veranderen, ook in hun denken over geslacht. Met een gezonde ontwikkeling heeft dit weinig te maken. De weerstand bij ouders is een rode vlag die om reactie vraagt.
Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 53). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!