Waar bent u naar op zoek?

Dat Jezus een Jood is, is niet louter een toevallig historisch feit

Jezus in Zijn Joodse context

Ds. C.J. Overeem
Door: Ds. C.J. Overeem
Israël
25-04-2025

Midden in het centrum van de drukke Arabische stad Nazareth staat de Basiliek van de Annunciatie. Deze enorme kerk is gebouwd op de plek waar volgens de traditie de aankondiging van Jezus’ geboorte door Gabriël heeft plaatsgevonden. Wie er is geweest, heeft in en rond de kerk ongetwijfeld de vele afbeeldingen gezien van Maria en Jezus.

Deze mozaïeken zijn geschonken door allerlei aartsbisdommen in de wereld. Ze zeggen meer over de landen waar ze vandaan komen, dan over de manier waarop Jezus en Maria er werkelijk uitzagen. Zo zie je Jezus met een kimono aan, met krullend of juist met sluik haar, met Aziatische of met Afrikaanse trekken. Blijkbaar bestaat er een natuurlijke neiging om je Jezus voor te stellen vanuit je eigen context.

Kinderbijbel

Waarschijnlijk is dat ook voor ons wel herkenbaar. Als je nagaat welk beeld er voor ogen komt als je aan Jezus denkt, is dat vaak onbewust gevormd door herinneringen aan een kinderbijbel of door flarden uit een film over Hem. Vroegere schilders brachten bepaalde Bijbelse taferelen dichtbij in hun eigen Italiaanse of Vlaamse wereld. Zo hebben wij ook vaak de neiging om ons de geschiedenissen uit de evangeliën zo voor te stellen, alsof ze in onze eigen tijd en leefsituatie plaatsvonden. En natuurlijk heeft het iets moois wanneer het evangelie zo dicht bij wordt gebracht. Maar het gevaar bestaat dat het Jood-zijn van Jezus daardoor weliswaar nooit helemaal vergeten wordt, maar wel vaak verwaarloosd of onderdrukt is.

Dit artikel gratis verder lezen?
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees de volledige tekst van dit artikel.

"*" geeft vereiste velden aan

Ds. C.J. Overeem
Ds. C.J. Overeem

is predikant van de hervormde wijkgemeente Centrum-Oost te Woerden en bestuurslid van de stichting Steun Messiasbelijdende Joden en het Centrum voor Israëlstudies.