Waar bent u naar op zoek?

Drie christelijke klassiekers opnieuw uitgegeven

Goed moment

Ds. C.J. Barth
Door: Ds. C.J. Barth
Boekbespreking
25-04-2025

Uitgeverij KokBoekencentrum heeft in de serie van Christelijke Klassiekers de bekende boeken van C.S. Lewis (Onversneden christendom), van G.K. Chesterton (Orthodoxie) en van Dietrich Bonhoeffer (Navolging) opnieuw uitgegeven. Dit is een goed idee.

Deze drie klassiekers zijn nog altijd verfrissend en geven een diep en breed beeld van het christelijk geloof. Ik bespreek de drie boeken hieronder afzonderlijk.

Onversneden christendom

Dit boek is een verzameling van toespraken die Lewis (1898-1963) ooit voor de Engelse radio hield. Ze zijn in diverse bundels terechtgekomen, maar uiteindelijk gebundeld in Mere Christianity. Lewis zelf schrijft in het voorwoord dat hij bewust spreektaal heeft gebruikt, omdat de luisteraar het goed moet kunnen volgen. Dat merk je in dit boek. Het leest soepel en dat is ook een compliment aan de vertaler.

Toch is het geen gemakkelijk boek. Lewis doordenkt het christelijk geloof tot op de bodem en dat vraagt van de lezer een stuk concentratie om zijn manier van denken bij te houden. De werkelijkheid is gecompliceerd, zegt Lewis ergens, dus is het logisch dat het christelijk geloof ook gecompliceerd is.

Jaren geleden, als student, heb ik dit boek al weleens gelezen. Ik vond het toen al een eyeopener. Wat me nu opviel, is hoe missionair Lewis te werk gaat. Hij gaat bewust niet in op de oorzaken van de vele kerkscheuringen, dat leidt maar af. Hij wil het graag hebben over het ‘pure christendom’. Hij begint dan met het dagelijkse leven en laat zien dat er daarin een wet is die bepaalt wat goed en fout is. We zijn het er allemaal wel over eens dat het beter is om eerlijk te zijn en goed voor je naaste te zorgen.

Diepe vragen

Of je nu atheïst bent, hindoe of christen, dat maakt voor dit soort vraagstukken niet veel uit. Er is blijkbaar een soort algemeen besef van goed en kwaad. Lewis noemt het een natuurwet. Dat is meer dan we met elkaar hebben afgesproken. Het is niet vreemd om te denken dat die natuurwet door een hogere macht in onze hersenen is ingebracht.

Wie is die hogere macht dan? Met een originele en logische manier van redeneren komt hij bij God uit, die we als christenen belijden. Hij bespreekt wat de gevolgen van het bestaan van God kunnen hebben voor je leven.

Je merkt dat Lewis zelf atheïst is geweest en met de diepere vragen van het leven heeft geworsteld. Ondanks dat het origineel al een tijd geleden is geschreven, heeft dit boek juist in onze tijd een grote zeggingskracht. Op een vriendelijke, maar ook besliste manier laat Lewis je in de grote hal van het christendom rondkijken en maakt hij aannemelijk dat het christendom heel goed de waarheid zou kunnen zijn.

Dit artikel gratis verder lezen?
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees de volledige tekst van dit artikel.

"*" geeft vereiste velden aan

Ds. C.J. Barth
Ds. C.J. Barth

is predikant van de hervormde gemeente te Vinkeveen.