Waar bent u naar op zoek?

Be-scherming

Dick Sanderman
Door: Dick Sanderman
Techniek
Kerk & cultuur
Kerk
25-04-2025

Kort vóór aanvang van de dienst kreeg ik een suggestie aangereikt voor deze rubriek: “Schrijf eens iets over het gebruik van beeldschermen in de kerk.” En alsof het zo geregisseerd was: juist in deze dienst viel de gemeentezang op zeker moment stil, omdat het opgegeven lied niét op het scherm verscheen. In een ander kerkgebouw bleek ook een lied te zijn verongelukt, omdat het mediateam niet alle herhalingen en refreinen in de beamerpresentatie had overgenomen, waardoor de liedtekst op de schermen allang ten einde was, terwijl de organist nog een heleboel noten te gaan had

Evangelische en charismatische gemeenten in Amerika maken sinds de jaren ’80 gebruik van beeldschermen en beamers, aanvankelijk vooral voor het projecteren van liedteksten. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat ook in ons land het gebruik van technologie in de kerk een hoge vlucht heeft genomen. Wat is de impact van die be-scherming? Een poging om verschillende aspecten kort aan te stippen.

Visueel aantrekkelijk

We leven in een beeldcultuur. Kinderen en jongeren zijn gewend dat de boodschap op een visueel aantrekkelijke manier wordt gepresenteerd. De inzet van die moderne middelen vergroot de betrokkenheid van de jeugd.

Nieuwe bezoekers die niet vertrouwd zijn met de liturgie kunnen makkelijker meedoen als de lezingen en liederen geprojecteerd worden.

Wie zingt vanaf het beeldscherm, zit rechtop: voor het zingen is dat de beste houding, het hoofd omhoog.

Dit artikel gratis verder lezen?
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees de volledige tekst van dit artikel.

"*" geeft vereiste velden aan

Dick Sanderman
Dick Sanderman

is stadsorganist van Rijssen en is als kerkorganist verbonden aan de hervormde gemeente van Rijssen en aan de protestantse gemeente van Hellendoorn.