
De binnenstad van Keulen is maar liefst twaalf romaanse kerken rijk. Binnenkort hoop ik weer eens van al dat moois te genieten. Onwillekeurig denk ik terug aan een vorig bezoek, toen ik in de St. Gereon door een suppoost streng vermanend werd toegesproken, terwijl ik de moderne gebrandschilderde ramen fotografeerde. Dat mocht absoluut niet – want op die ramen zat auteursrecht, zei de goede man.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de St. Gereon – de oudste kerk van Keulen – zwaar beschadigd. Bij de herbouw was Georg Meistermann (1911-1990) betrokken, een kunstenaar die internationale bekendheid genoot vanwege zijn glas-in-loodramen. En de ramen van de St. Gereon zouden dus auteursrechtelijk beschermd zijn? Ik vind het nog steeds een vreemd verhaal.
Kunstzinnige pastor
Heel anders gaat het eraan toe in Ellwangen en het nabijgelegen Rosenberg-Hohenberg, waar de theoloog en kunstenaar Sieger Köder (1925-2015) jarenlang werkzaam was. Köder voorzag de romaanse Jakobuskirche op de Hohenberg van gebrandschilderde ramen met Bijbelse taferelen en beschilderde ook de buitenkant van het Jakobushaus naast de kerk, een pleisterplaats voor pelgrims die de Jakobsweg lopen van Würzburg naar Ulm, een Duits stukje ‘camino’. Hier is men trots op het werk van de kunstzinnige pastor en waardeert men het als je belangstelling toont. Het lijden van Christus en het lijden van de mensheid zijn thema’s die in Köders werk veelvuldig terugkomen. Het boek ‘Die Bilder der Bibel von Sieger Köder’ is me zeer dierbaar, al realiseer ik me dat niet iedereen de krachtige kleuren en de robuuste figuren zal waarderen. Toch heb ik het boek meer dan eens cadeau gedaan aan deze en gene.
"*" geeft vereiste velden aan